study of Chemistry at the University of Hamburg/Germany
diploma thesis at the Institute of Chemistry: "GC/MS Analysis of soil and material of termite nests from fairy circles"
Activities:
dissertation theme: "fatty acid analysis"
supervising students within the frame of training curse of food chemistry III
Membership in Oganisations:
Gesellschaft Deutscher Chemiker (GDCh)
Lebensmittelchemische Gesellschaft
Publications:
Poster:
Jahrestagung der Regionalverbände Nord und SüdWest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft
March 14 - 15, 2011, Kassel/Germany
Stefanie Kaffarnik, Walter Vetter: Off-line Analyse von Triacylglyceriden mittels HSCCC gekoppelt mit HT-GC/FID. Lebensmittelchemie, in press.
Landwirtschaftlicher Hochschultag 2013
June, 12, 2013, Stuttgart Hohenheim/Germany
Stefanie Kaffarnik, Markus Schröder, Katja Lehnert, Walter Vetter: Echtheitskontrolle (Authentifizierung) von Biomilch mittels Markersubstanzen.
Simpósio Latino Americano de Ciência de Alimentos (Slaca 2013)
November, 3 - 6, 2013, Sao Paulo/Brasil
Stefanie Kaffarnik, Walter Vetter: Authentication of organic milk.
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft,
March 1. - 11, 2014, Neustadt a.d. Weinstraße/Germany
Dorothee Eibler, Stefanie Kaffarnik, Katja Lehnert, Walter Vetter: Untersuchung von ökologisch und konventionell erzeugter Milch aus Australien.
Arbeitstagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft,
March 1. - 11, 2014, Neustadt a.d. Weinstraße/Germany
Dorothee Eibler, Stefanie Kaffarnik, Carolin Seyfried, Walter Vetter: Quantifizierung und enantioselektive Untersuchung von anteiso-Fettsäuren in Schimmel, Boden und Lebensmittelproben.
Articles:
Natalie Rosenfelder, Katja Lehnert, Stefanie Kaffarnik, Joao P. M. Torres, Marcelo Vianna, Walter Vetter (2012):
Thorough analysis of polyhalogenated compounds in ray liver samples off the coast of Rio de Janeiro/Brazil.
Environ. Sci. Pollut. Res. 19: 379-389 (DOI: 10.1007/s11356-011-0569-2)
Stefanie Kaffarnik, Ina Ehlers, Gerhard Gröbner, Jürgen Schleucher, Walter Vetter (2013):
Two-dimensional 31P,1H NMR spectroscopic profiling of phospholipids in cheese and fish.
J. Agric. Food Chem. 61: 7061-7069 (DOI: 10.1021/jf4021812)
Stefanie Kaffarnik, Markus Schröder, Katja Lehnert, Ton Baars, Walter Vetter (2014):
δ13C values and phytanic acid diastereomer ratios: combined evaluation of two markers suggested for authentication of organic milk and dairy products.
Eur. Food Res. Technol. 238: 819-827 (DOI: 10.1007/s00217-014-2158-3)
Stefanie Kaffarnik, Siegfried Preuß, Walter Vetter (2014):
Direct determination of flavor relevant and further branched-chain fatty acids from sheep subcutaneous adipose tissue by gas chromatography with mass spectrometry.
J. Chromatogr. A 1350: 92-101 (DOI: 10.1016/j.chroma.2014.05.034)
Stefanie Kaffarnik, Yasemin Kayademir, Carolina Heid, Walter Vetter (2014):
Concentrations of volatile 4-alkyl-branched fatty acids in milk and dairy products of ewe and goat.
J. Food Sci. 79: C2209-C2214 (DOI 10.1111/1750-3841.12673)
Stefanie Kaffarnik, Carolina Heid, Yasemin Kayademir, Dorothee Eibler, Walter Vetter (2015):
High Enantiomeric Excess of the Flavor Relevant 4-Alkyl-Branched Fatty Acids in Milk Fat and Subcutaneous Adipose Tissue of Sheep and Goat.
J. Agric. Food Chem. 63: 469-475 (DOI: 10.1021/jf505452u)
K. F. Schiller, S. Preuss, S. Kaffarnik, W. Vetter, M. Rodehutscord, J. Bennewitz (2015):
Concentration of three branched chain fatty acids in adipose tissue does not affect meat sensory traits in crossbred and purebred German Merinoland lambs.
Arch. Anim. Breed. 58: 159–163 (DOI: 10.5194/aab-58-159-2015)
Dorothee Eibler, Carolin Seyfried, Stefanie Kaffarnik, Walter Vetter (2015):
Anteiso-fatty acids in Brussels sprouts (Brassica oleracea var. gemmifera L.): Quantities, enantioselectivity and stable carbon isotope ratios.
J. Agric. Food Chem. 63: 8921-8929 (DOI: 10.1021/acs.jafc.5b03877)
Dorothee Eibler, Halima Abdurahman, Tanja Ruoff, Stefanie Kaffarnik, Herbert Steingass, Walter Vetter (2017):
Unexpected Formation of Low Amounts of (R)-Configurated anteiso-Fatty Acids in Rumen Fluid Experiments.
PoLS ONE 12 1: e0170788 (DOI: 10.1371/journal.pone.0170788)
Dorothee Eibler, Stefanie Kaffarnik, Walter Vetter (2018):
Analysis of organic and conventional milk from Queensland/Australia with markers suggested for European milk samples.
Org. Agric. 8: 173-179 (DOI: 10.1007/s13165-017-0183-9)
Lectures:
Jahrestagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft,
March, 05 – 06, 2012 Kaiserslautern/Germany
Stefanie Kaffarnik, Walter Vetter: Änderung der δ13C-Werte von Milchfett in Abhängigkeit zur Fütterung - Ist eine Unterscheidung von Bio- und konventionellen Produkten möglich?
41. Deutscher Lebensmittelchemikertag,
September, 10 - 12, 2012, Münster/Germany
Stefanie Kaffarnik, Ina Ehlers, Walter Vetter, Jürgen Schleucher: Semiconstant-Time 31P/1H-COSY NMR: Bestimmung von Phospholipiden aus Käse und Fisch nach Anreicherung mittels Flüssig-Flüssig-Verteilung.
Jahrestagung des Regionalverbandes Südwest der Lebensmittelchemischen Gesellschaft,
March, 19 – 20, 2013 Karlsruhe/Germany
Stefanie Kaffarnik, Sigfried Preuß, Walter Vetter: Bestimmung von aromaaktiven Minorfettsäuren aus Schaffett mittels GC/EI-MS.